Dip je brood in dukkah!


We kregen deze week een vraag over dukkah en kregen er gelijk zin
in onze eigen dukkah!

Dukkah is een Egyptisch specerijennotenmengsel wat je eet met arabisch brood of ander grof boerenbrood als ontbijt! Het is dus een beetje te vergelijken met wat  za’atar is voor Libanon. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in andere gerechten of je eet het bij bijvoorbeeld rijstgerechten of bij traditionele kushari (een gerecht met pasta, rijst, kikkererwten, linzen met tomatensaus en gebakken uien).

Er zitten altijd gedroogde kikkererwten, amandelen of hazelnoten, sesamzaad en specerijen in: meestal korianderzaad, komijnzaad en soms gedroogde munt. Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen versie. En dit is de onze:

Arabia’s Dukkah

voor 2-4 personen

200 g geroosterde gezouten amandelen
200 g geroosterde gedroogde kikkererwten (te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels, let op dat je geroosterd en gedroogd koopt en niet alleen gedroogd! anders wordt het wel heel zwaar op de maag)
100 g ongeroosterd sesamzaad
5 el korianderzaad
2 el komijnzaad
3 el anijszaad
1 el venkelzaad
2 el gedroogde munt
zeezout

Spreid alles uit op een bakplaat of ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster het specerijennotenmengsel ca. 10 min. tot ze gaan geuren, schep tussendoor even om. Maal in een keukenmachine tot een half fijn half grof mengsel of als je zin hebt om te vijzelen en je een grote vijzel hebt, maal je het in de vijzel (dukh dukh betekent vijzelen). Serveer in een mooi bergje, met een schaaltje grassige olijfolie en arabisch brood. Dip het brood eerst in de olijfolie en dan in de dukkah. Geef er partjes tomaat, komkommer, takjes munt en olijven bij voor een uitgebreid ontbijt, lunch of snack!

En hij is lekker: het frisse van het korianderzaad, anijs,venkelzaad en munt met het aardse van komijnzaad, het notige van de amandelen en het poederige van de kikkererwten. 1001 variaties mogelijk.

Volgende keer maken we ‘m met rozenblaadjes, hazelnoten, oregano, koriander, sesamzaad, gedroogde kikkererwten en sinaasappelrasp.

,