Pugliese olijven in Amsterdam

In november hebben we ze geplukt: op onze hakken stonden we tussen de oude olijfbomen in Puglia zoveel olijven als we konden in een plastic zakje te stoppen. En het is gelukt, mee terug het vliegtuig in en daarna hebben we ze de behandeling gegeven die ze verdienen: we hebben ze ingemaakt. We hebben ze gewassen en toen in een ruim bad vers water gelegd. Gedurende een week hebben we iedere dag het water ververst, daarna vonden wij ze niet meer te bitter (wil je ze zoeter dan plak je er nog een paar dagen aan vast).  Daarna hebben we ze in afsluitbare potten met flink wat zout en onder een flinke laag olijfolie nog een paar maanden koel bewaard. En toen? Toen hadden we heerlijke vlezige niet te zoute olijven, licht bitter en met veel aroma. Een deel van onze Pugliese olijven hebben we in de oven gedroogd, 8 uur op 50°C, daarna gemengd met citroenrasp, sinaasappelrasp en peperoncino, geïnspireerd op de zwarte olijven uit de oven van La Vialla. Aan de rest hebben we gepelde knoflook (zonder het groene hart) en wat verse laurierblaadjes toegevoegd. Super lekker! We hebben ze net in een heerlijke Marokkaanse lauwwarme tuinbonensalade met komijn & jonge tijm gegeten, recept volgt volgende week.

You Might Also Like