Linzensalade met venkel, gepofte knoflook en gepocheerd ei


Onlangs ontmoetten we in Libanon de leuke Libanees Londense Claude Shehadi die op het punt staat een heel kookboek uit te geven over linzen, een veelgegeten peulvrucht in de Arabische wereld.

Soepen, salades met linzen, ze geven je kracht en energie. We hebben deze salade net gegeten als lunch en in deze drukke tijden kunnen we zo’n energiebom goed gebruiken. De zoetige smaak van de gepofte knoflook bij de geroosterde venkel met venkelzaad was een zalige combinatie met de linzen en het lopende eigeel van het gepocheerde eitje.

En voor iedereen die ons op facebook.com/arabiacafe niet volgt, we zijn er supertrots op dat we genomineerd zijn voor RED’s hot women, in de categorie food, dus we hopen dat jullie allemaal op ons gaan stemmen via RED

voor 4 personen

2 venkels
8 teentjes knoflook, ongepeld
400 g bruine stevige linzen
2 el venkelzaad
2 el korianderzaad
olijfolie
1 bosje peterselie
2 el fijngesneden munt
scheutje natuurazijn
4 (verse) eieren
100 g geroosterde hazelnoten/en of pistachenootjes, grof gehakt
scheutje sherry- of rodewijnazijn

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de linzen, volgens aanwijzing op de verpakking,  in ruim gezouten water in ca. 30 minuten beetgaar. Giet af. Snijd de venkels in lange stukken, doe in een ovenschaal samen met de teentjes knoflook. Vijzel het venkel- en korianderzaad met wat grof zout. Schep de specerijen door de venkel, samen met een scheutje olijfolie. Rooster de venkel en knoflook in ca. 15 minuten gaar en lichtgoudbruin.  Breng ruim water aan de kook in een steelpan, voeg een scheutje azijn toe wat zout, breek de eitjes per stuk in een kopje, maak een draaikolkje en schenk het ei rustig in het draaikolkje (hoe verser de eitjes hoe minder het uitloopt). Pocheer de eitjes 1 voor 1 in 2-4 minuten, schep ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een bord.  Snijd de peterselie fijn, en meng de linzen met de venkel, knoflook, peterselie, munt, en de hazelnootjes en/of pistachenootjes en breng op smaak met evt. extra zout, olijfolie en een scheutje azijn. Schep de eitjes op de salade, bestrooi met nog wat extra kruiden en venkelzaad en besprenkel met wat olijfolie. Serveer met lekker vers Marokkaans brood en olijfolie.

 

 

, ,