Midden-Oosterse crudite


Net terug uit Beiroet namen we van het vliegveld wat verse za’atar mee, de langbladige variant* en maakten daar een heerlijke crudite mee, in Midden-Oosterse stijl.
*(ze bestaat in drie soorten: met ronde harige blaadjes, die gebruikt wordt voor het za’atar mengsel, de langbladige die meer een soort naaldjes zijn net als rozemarijn, en de langbladige zachte blaadjes).

200 g dikke Turkse of Griekse yoghurt
1 bosje oregano en bonenkruid, gemengd (of 1 bosje verse za’atar)
pittige Tulum kaas (bij Turkse winkel) of pittige fetakaas
Turkse zoete paprika pasta (tatli biber)
wortels
citroensap
biologische kerstomaatjes
za’atar (het mengsel, te koop bij Midden-Oosterse winkel of natuurwinkel)

Roer de yoghurt om met flink wat zout. Schep in een theedoek in een zeef en laat een paar uur uitlekken tot de labne flink droog is geworden. Rol balletjes van de labne, doe ze in een schaaltje met wat oregano of za’atar en schenk er olijfolie op.  Roer de Tulumkaas of fetakaas los met de paprikapasta en wat olijfolie. Snijd de wortels in repen, bestrooi met zout en bespenkel met veel citroensap. Serveer de labneballetjes, de kaasdip, de za’atar, de wortels, tomaatjes met lekker vers brood en eet steeds een hapje van alles, en we eten er ook steeds takjes verse za’atar of oregano bij. Helaas waren onze olijven en amandelen op, want die zijn er ook lekker bij. Net als een glaasje arak, ouzo of pastis!