Siciliaans paradijs deel 2: Siciliaanse citroenen


 

Catania is een bruisende stad, voor ons alleen al om de markt waar we als kleine kinderen alles willen hebben. Dikke rondborstige witpaarse aubergines, sappige vijgen, alle soorten tomaten waar je altijd wel mee wilt koken, de kleine platte aromatische witte perziken, knapperige kromme komkommers die eruitzien als bloemtjes als je ze in plakjes snijd, verse en gezouten ricotta, en ga zo maar door. Een paradijselijk luilekkerland.

Geweldige Cataniaanse bibite!

En dan zijn er ook nog de ‘bibite’…die heel erg lijken op de limonades die je het Midden-Oosten vindt. Ze worden verkocht in grappig kleine kioskjes op straat en kosten zo goed als niks. Als het echt goed heet is drinkt een Catanees zoute citroenlimonade met bubbels! Reken erop dat je dan geen dorst meer hebt. Grappig genoeg is de combi van fris en citroen heel lekker met zout. Verder zijn er amandel –orzata spumantes, mandarijn, bittere sinaasappel, tamarinde, chinotto, sinaasappel, munt en ga zo maar door: je kunt je dorst naar hartelust stillen. Dat hebben we ook gedaan!

 

Na alle hartverkoelende granita’s en bibite hebben we ook genoten van de citroen weer op een hele andere manier: in een zalig Siciliaans dessert: een gelo! Antonio’s gelo (zie onze vorige post!) is een verrukkelijke en Roberta vertelde dat het een grote topper op hun kaart is. Het is niet meer of minder dan de schil van die heerlijke Siciliaanse citroenen in water geweekt, en daarna gezeefd en verwarmd met suiker en maïzena.

Antonio Cicero’s GELO DI LIMONE

3 grote biologische citroenen, of 4 kleine (liefst bij natuurwinkel, die komen vaak van Sicilië!
1 l water
300 g suiker
85 g maïzena

Schil de citroen met een dunschiller, pas op dat je alleen de gele schil schilt, en niet het bittere wit. Doe in een kom met 1 liter water en ‘kneed’ de schillen in het water.Laat ca. 3 uur trekken in de koelkast. Zeef het citroenwater. Doe in een pan en voeg suiker en maïzena toe. Breng al roerende aan de kook tot het bindt. Schenk in kleine licht ingevette vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan nog enkele tijd in de koelkast. Serveer de gelo al limone na een lekker Siciliaans diner! Kijk voor nog meer lekkere Siciliaanse recepten in Arabia en Arabia bij je thuis.