Tabbouleh, labne, kibbeh & man’ousche


Jullie hebben even moeten wachten want we waren weer in Beirut. Een jubileumreisje want het is ons 5e jaar sinds we er in 2007 voor het eerst kwamen. We houden van Libanon en van deze bijzondere stad: alle werelden komen er samen, van streng moslim tot gematigd en van dogmatisch christelijk tot vrijzinnig. Zelfs na 5 jaar blijft Beirut steeds weer nieuwe geheimen prijsgeven!

Koken bij Tawlet

Bij Tawlet, het restaurant in Mar Michael dat hoort bij Souk el Tayeb, van onze dierbare vriend Kamal Mouzawak (zie ons verhaal in Arabia)  eten we wederom de heerlijkste gerechten uit de regionale keukens van Libanon, gekookt door de producenten van de markt (iedere dag komt er een andere producent naar Tawlet om te koken!).

Zoals altijd hebben we genoten van zalige ontbijtjes, lunches en diner’s in de tuin van Kamal’s oude Libanese buitenhuis in Batroun. Zijdezachte hummus, sumakkip van de barbeque, vers gefrituurde kleine oranje knapperige visjes, heerlijke kibbeh (soort gevuld gehakt) frisse salades, romige labne, vers fruit met oranjebloesemwater en rozenblaadjes, knapperig kruidige man’ousche (brood met za’atar), ashta (soort romige ricotta) met rozensiroop, zalige baklava…

Boerenmarkt Souk el Tayeb

En op de zaterdagen brachten we weer een uitgebreid bezoek aan die mooie biologische boerenmarkt Souk el Tayeb, nu te vinden aan het eind van Beirut Souks. Met een tikje weemoed denken we aan de oude knusse plek in Saifi. Maar hey dat is de ‘vooruitgang’; Beirut is booming: er wordt overal gebouwd en daardoor verandert er veel. Wat een contrast met vijf jaar geleden. Alhoewel…alles blijft mogelijk in Beirut: en dus plukken we de dag.

Op de markt beginnen we goed; met de zalige versgebakken man’oushe van Oum Ali, bijvoorbeeld gevuld met za’atar, labne, tomaat en rucola. We hebben haar ook al twee keer bij haar thuis in Jounieh bezocht; waar ze net als op de markt het geweldige dunne brood voor ons neus op de bolle pan bakt. De laatste keer hebben we kishk – kaas zonder zuivel, gemaakt van gefermenteerde burghul, van Oum Ali leren maken.

En ook koken we zelf we weer bij Tawlet (we krijgen van alle kanten te horen hoe blij iedereen is dat we er weer zijn, ons eten van vorig jaar zijn ze nog niet vergeten!) We maken een Marokkaanse wortelsalade met anijs, gepekelde citroen en koriander, gestoomde tuinbonensalade met komijn, zwarte olijven en tijm, een soort bietjestabouleh met feta, wilde tijm, peterselie en gepekelde citroen, de Libische hete salade met groene pepers, munt en brood, de Jaffa orange salade met gewelde amandelen, sinaasappel en granaatappel, kip in granaatappelpistachesaus en gestoomde couscous. De reacties zijn in 1 woord overweldigend enthousiast en Kamal noemt ons keukenfeeën. Wat een leuk woord! Maria, een van de vaste Tawletchefs staat erop dat we de volgende keer met haar komen koken, en schrijft nauwkeurig alles op wat we gekookt hebben, met het recept erbij!

Wordt vervolgd: lees volgende week over ons bezoek aan het roemruchte Palestijnse kamp Shatila in Beirut.

,

8 reacties op “Tabbouleh, labne, kibbeh & man’ousche”

 1. Ik ruik het land en het eten gewoon door jullie verhaleh. Meer, meer!!!!

 2. ziet er geweldig uit!
  Volgens mij ben ik daar ook geweest in Batroun, mooie locatie.
  Souk el tayeb heb ik helaas gemist, ben zeer benieuwd naar alle mouneh, hebben jullie nog daarvan iets meegenomen??

 3. he wat leuk ben je bij Kamal geweest!? ja we slepen altijd heel erg veel mee. dit keer ingemaakte wilde tijm en amandelen bijvoorbeeld!

  • Volgens mij wel, alleen dan via zijn partner (Rabih). We waren daar met vrienden op bezoek en er was een feest ter ere van de 1e heilige communie van zijn nichtje en toen werden we allemaal uitgenodigd voor het eten. Heel mooie ervaring van Libanese gastvrijheid.
   Ben zelf erg benieuwd naar de acub die verkopen ze volgens mij soms ook als mouneh.
   Kennen jullie trouwens de blog en boeken van Barbara Massaad? Zij schrijft ook veel over Souk el tayeb en Tawlet http://myculinaryjourneythroughlebanon.blogspot.com/

 4. ja acoub is heerlijk….het was nu in seizoen en vers, gestoofd ook zalig, beetje artisjok achtig. Ja de diners bij Kamal & Rabih zijn altijd memorabel;-)

  En de boeken van Barbara kennen we heel goed, prachtig!