Ons eigen Arabische flatbread


Op verzoek een voorproefje uit ons nieuwe boek Arabia bij je thuis! Arabisch flatbread en pitabrood!

Geïnspireerd door het prachtige, flinterdunne tafelkleed brood (markouk), het platbrood van de saj en de mooie, opbollende pitabroodjes, hebben wij eenvoudig makkelijk brooddeeg gemaakt dat we bereiden bakken op een hete, omgekeerde, oude wok of in de hete oven. Zo hebben we onsze eigen Arabische flatbread (platbrood). Besmeer je de dunne markouk broodjes vlak voor het bakken op de hete wok met een mengsel van za’atar en olijfolie, dan heb je man’oushe, het beroemde Libanese brood dat ze opgerold en gevuld met knapperige komkommer, rijpe partjes tomaat en witte kaas of labne als ontbijt eten.

Arabische flatbread

voor 4-6 personen

20 g verse gist
½ el suiker
500 g bloem, plus extra om te bestuiven

Los de verse gist met de suiker op in 1 dl warm water. Meng in een grote kom of schaal de bloem met 1 el zout, maak een kuiltje in het midden en, schenk hier het  gistwater in. Meng de bloem beetje bij beetje door het gistwater en voeg al knedende ca. 2 dl lauwwarm water toe. Kneed net zo lang op een met wat bloem bestoven aanrecht tot het deeg niet meer heel plakkerig aanvoelt, maar zacht en elastisch is. Laat het deeg dan even rusten op een warme plek, onder een theedoek, kort rusten. Verdeel het deeg vervolgens in 8 kleine bolletjes en verdeel de rest van het deeg in 5 grote bollen.

Druk voor de pitabroodjes de kleine bolletjes een beetje plat en laat op een bebloemd werkvlak onder een schone doek 10 min. rusten. Verwarm intussen de oven zo heet mogelijk, liefst op 275 ºC. Rol de kleine deegbolletje zo dun mogelijk uit – en met dun bedoelen we ook écht heel dun! Leg maximaal 2-3 platte pita’s direct op de hete bodem van de voorverwarmde oven en laat in ca. 2 min. opbollen en lichtbruin worden. Haal uit de oven en doe de ovendeur meteen weer dicht om de oven zo heet mogelijk te houden. Rol de volgende deegballetjes weer zo dun mogelijk uit. Bak op deze manier alle pitabroodjes.

Zet voor het markoukbrood een plaatstalen wok omgekeerd op de wokbrander en laat heet worden. Druk 1 grote bol deeg plat en bak het rechtstreeks op de hete bodem van de wok. Het brood begint in enkele seconden op te bollen en bruin te worden; bak het 1-2 min., totdat de bodem goudbruin is en loslaat van de wokbodem. Bak op dezelfde manier de overige 4 markoukbroodjes.

Ideaal brood voor op je mezzetafel om als bestek voor hummus en labne te gebruiken.


Eén reactie op “Ons eigen Arabische flatbread”

  1. Lekker hoor. Maar waarom moet dit nu flatbread heten terwijl de NL vertaling er bij staat? Stop met die verengelsing en noem het brood bij de naam: platbrood.